ייעוץ עסקי כלכלי

עזבו אתכם מילים גבוהות ומודלים כלכליים מסובכים המפורסמים במודעות לייעוץ עסקי, שמבטיחות להזניק את העסק שלכם קדימה רק אם תיישמו אותם. 

תהליך ייעוץ עסקי לא אמור להמציא את הגלגל מחדש!  

ייעוץ עסקי כן אמור להתאים וליישם בעסק שלכם שיטות כלכליות פשוטות, מוכרות עם הוכחת הצלחה, כפי שמיושמות בחברות הגדולות בארץ ובעולם. 

מניסיון של שנים בייעוץ עסקי לעסקים קטנים ובינוניים ממגוון ענפים שונים, אני אומר בביטחון מלא שגודל העסק לא קובע את מידת הצלחתו. היכולת של עסקים כמו שלכם להגיע לתוצאות מוצלחות ומהירות, גדולה עשרות מונים מאשר חברות גדולות. קחו בחשבון שיכולות התמרון וביצוע השינויים מעכשיו לעכשיו די מוגבלות בחברות גדולות, בעקבות הצורך בקבלת החלטות ואישורים רבי משתתפים. לעומת זאת, חשוב לדעת כי השיטתיות והעקביות בניהול הכספי והבקרות הכלכליות ברמה היומית והחודשית, הן אלו שגורמות לאותן חברות לבסס את עליונתן על פני עסקים קטנים יותר.

כבני אדם נולדנו שונים אחד מהשני ביכולות ובשאיפות, מה שמאפשר לנו להתמקד ולהתמחות במה שאנחנו טובים ולהעסיק בעלי מקצוע במה שאנחנו פחות מעוניינים להתעסק בו כדוגמת אנשי כספים. אולם, הכדאיות בגיוס אנשי כספים מקצועיים בעסקים קטנים ובינוניים מוטלת בספק בעקבות עלויות השכר החודשיות הגבוהות.

כחלק משירות ייעוץ עסקי שאני נותן, אני מאפשר לעסקים כמוכם ללמוד להטמיע ניהול כספי ובקרות כלכליות אצלכם בעסק. יש לקחת בחשבון כי ייעוץ עסקי חיצוני כפי שאני מעניק, אינו מתערב בפוליטיקה הפנימית בעסק ובמשקעים מהעבר. מה שמאפשר לכם כמנהלי העסק, לקבל במהלך הייעוץ זוויות ראייה שונות ומאתגרות לחשיבה מחוץ לקופסא. תהליך ייעוץ עסקי כלכלי עקבי ומוסדר מאיץ ב-99% את פוטנציאל הצמיחה והרווחיות בעסק.

שמי רו"ח יניב כהן, יועץ עסקי כלכלי ומומחה בגיוס אשראי לעסקים מעל ל-15 שנים. אם עוד לא זכינו להכיר ולעבוד יחד, מוזמנים לקרוא את ההמלצות של מגוון הבנקים בישראל על רמת השירות והמקצועיות שהענקתי ללקוחותיהם.

שירות ייעוץ עסקי שאני מעניק ללקוחותיי, מבוסס על שיטה ניהולית כלכלית סדורה, הכוללת התייחסות וטיפול מקצועי בנושאים הבאים: 

שירות ייעוץ עסקי - בחרו נושא ולחצו להרחבה

תוכנית עסקית אסטרטגית

אסטרטגיה עסקית נשמעת אולי מילה גבוהה שמתאימה לחברות ציבוריות, אבל בפועל כל עסק קטן כגדול פועל אסטרטגית להשיג את מטרותיו העסקיות. בעסקים קטנים ובינוניים, ייעוץ עסקי ממוקד יודע לקחת את שאיפות בעלי העסק מחד והמציאות הפרקטית בו העסק נמצא מאידך ולפרוט את השאיפות לכדי אבני דרך אסטרטגיות לשנה הקרובה. התוכנית העסקית האסטרטגית כוללת בין היתר את תתי הנושאים  הבאים:

  1. ניתוח דוחות כספיים שנתיים וזיהוי מגמות.
  2. אבחון הסביבה הפנימית בעסק (מודל SWOT), הכולל בחינת חוזקות וחולשות לעומת איומים והזדמנויות של הסביבה החיצונית.
  3. בחינת כניסה לתחומים, שווקים ולקוחות חדשים.
  4. תוכניות עבודה תחומות בלוחות זמנים.
  5. מודל פיננסי שכולל בין היתר את התקציב הנדרש למימוש התוכנית במלואה או חלקה. 


מאחר שהתוכנית העסקית מכילה היבטים שונים בחיי העסק, מומלץ לשתף בבנייתה גורמים מקצועיים נוספים מתחומי השיווק, הכספים והלוגיסטיקה.

המשיכו לקרוא...

תקציב מול ביצוע

תקציב העסק הינו כלי כלכלי לתכנון וניהול ההוצאות השוטפות אל מול ההכנסות הצפויות. בראייה פשטנית מדובר על דוח רווח והפסד חזוי בחתך חודשי, רבעוני, חצי שנתי ושנתי. שלב ייעוץ עסקי בבניית תקציב כולל ניתוח סעיפי ההוצאות השוטפות בהווה (קניות, משכורות, ספקי משנה, שכירות, הוצאות הנהלה, הוצאות מימון, הוצאות בלתי צפויות, השקעות ועוד) תוך התאמתם לתוכנית האסטרטגית וחזון העסק לשנה הקרובה. כמו כן, בהכנת צפי ההכנסות יש לקחת מקדם ביטחון של הכנסה נמוכה מהצפוי בכדי לשמור על עקרון השמרנות. השלב החשוב הבא לאחר הכנסת התקציב הוא הבקרה החודשית והרבעונית תוך התאמת התקציב החזוי ליתרת חודשי הפעילות עד סוף שנה. להכנת תקציב ללא בקרה בעמידה או חריגה מהסעיפים התקציביים אין שום משמעות. לכן, ייעוץ עסקי חייב לכלול בקרה תקציבית של לפחות פעם בחודש או לפחות פעם ברבעון בהתאם לדיווחים של ספרי הנהלת החשבונות בעסק כולל התחשבות בהוצאות פחת ומלאי סגירה.

המשיכו לקרוא...

ניהול תזרים מזומנים

במידה ומכל הנושאים תאלצו לבחור רק נושא אחד מפאת קוצר זמן, קחו את הטיפול בניהול תזרים המזומנים בצורה הכי רצינית שאתם יכולים.

אישית יצא לי ללוות עסקים שהפסידו לא מעט כסף, אבל בזכות העובדה שהם ניהלו תזרים מזומנים צמוד הצליחו לשרוד משברים, קיבלו תמיכה מימונית מהבנקים וחזרו למסלול צמיחה בחזרה.

ניהול תזרים מזומנים הוא לא משימה מורכבת, אולם צריך לדעת לבנות נכון את בסיס התחזית ולעדכנו בהתאם ברמה היומית.

אז לאחר ההקדמה הארוכה, מה כולל בתוכו ניהול תזרים מזומנים חזוי?     

תזרים המזומנים החזוי, הינו דוח ניהולי יומי שמדמה קדימה את תנועות העו"ש בכל חשבונות הבנק של העסק לפחות לשלושת החודשים הקרובים. בייעוץ עסקי אנו נעזרים בבניית תזרים מזומנים בקובץ אקסל או בתוכנות ייעודיות מקובלות. תנועות העו"ש החזויות חייבות לכלול את כל ההוצאות הצפויות ברמת תאריכים מדויקים, החזרי הלוואות, תשלומי מע"מ וביטוח לאומי, קניות, משכורות, הוצאות בגין השקעות ורכישת ציוד קבוע, שיקים שניתנו ועוד. בנוסף, יש להכניס צפי הכנסות לפי תאריכים משוערים ושיקים שהתקבלו בעסק. חשוב מאוד לנקוט בגישת השמרנות ולהזין כרונולוגית את סעיפי ההוצאות בדוח לפני סעיפי ההכנסות במידה ושניהם נקלטים באותו יום. שורת היתרה היומית בדוח מורכבת מאפשרות חריגת היתר במסגרת העו"ש (ח.ח.ד) בחיסור ההוצאות הצפויות וחיבור ההכנסות המיועדות. מוזמנים להעשיר את הידע בבנייה וניהול תזרים מזומנים מקצועי בקורס הדיגיטלי מבית מימון מואץ – לחצו כאן למעבר לתוכנית הקורס.

המשיכו לקרוא...

תמחיר והמחרה

מה ההבדל בין תמחיר להמחרה? תמחיר (Costing) משקף את עלות המוצר בעוד שהמחרה (Pricing) משקפת את הדרכים בהם אתם כבעל עסקים קובעים את מחיר המכירה

בשקלול תמחיר המוצר או השירות אנו לוקחים בחשבון במהלך הייעוץ העסקי את העלויות הישירות, עלויות הייצור, האריזה, השיווק ואת כל עלויות אחזקת העסק. לעומת זאת, בקביעת מחיר המכירה (המחרה) לוקחים בחשבון שיקולים של תחרות ומחירי שוק, ביקוש לעומת היצע, קידומי מכירות, שיקולי תדמית והיבטים אסטרטגיים נוספים. לדוגמא, עלות מוצר יכול ותעמוד על 10,000 שקלים לאחר שקלול עלויות נוספות, אולם אתם תבחרו להעמיד את המוצר במחיר מכירה (המחרה) זמני של 7,000 ש"ח (הפסד), לטובת חדירה ומיתוג. 

אז למה בכלל צריכים לבנות תמחיר במהלך ייעוץ עסקי?

  • תמחיר נכון מסייע לעסק לקבל תמונה מצב מדוייקת של הפעילות וקבלת החלטות מושכלות. 
  • תמחיר מסייע לנתח רווחיות של מוצרים ושירותים תוך מיקוד במוצרים רווחיים.
  • תמחיר מדויק מאפשר לעסקים להגיש ולזכות מכרזים מורכבים תוך שמירה על רווחיות תחרותיות. 
  • תמחיר משמש ככלי להערכת מלאי. 
המשיכו לקרוא...

אובליגו ומקורות מימון

רוב העסקים בישראל נעזרים במימון לטובת הקמה, צמיחה, השקעות והון חוזר. התאמת היקף וסוג המימון תלויה במאפיין של כל עסק, הענף בו הוא פועל, סוגי הלקוחות והספקים ועוד. לדוגמא, תמהיל אובליגו של עסק מתחום היבוא צריך להכיל ברובו אשראי לזמן קצר לעומת רוב אשראי לזמן ארוך של חברת הובלות למימון צי המשאיות שבבעלותה. קיימים כיום שני אפיקי מימון: מימון בנקאי שהינו מרכזי בסך "עוגת האשראי" הכוללת בעסק ומימון חוץ בנקאי משלים. היקף האשראי הבנקאי נקבע לכל עסק בהתאם לרמת הסיכון והדירוג שהוא מקבל בחשבון הבנק שלו. הדירוג נקבע בין היתר ממדדים פיננסיים הנגזרים מהדוחות הכספיים, היסטוריית אשראי (דוח ריכוז נתוני אשראי מבנק ישראל) והתנהלות שוטפת בחשבון שעיקרה הוא בשמירה על מסגרת האשראי (ראו לעיל נושא תזרים המזומנים). הייעוץ העסקי הייעודי והליווי בתחום האשראי כולל בתוכו מספר שלבים עיקריים:

  • ניתוח צורכי האשראי והיקפו הנדרש בהתאם לסוג העסק
  • בחינת מסגרות האשראי הבנקאיים והחוץ הבנקאיים הקיימים כולל עלויות וריביות
  • הסדרה ומחזור אשראי קיים
  • גיוס אשראי בנקאי כולל הוספת ו/או החלפת בנק בהתאם לצורך
  • גיוס הלוואות חוץ בנקאיות משלימות לטובת הון חוזר והשקעות
  • גיוס הלוואות בערבות המדינה וקרנות סיוע נוספות
  • לימוד, הכוונה ופיקוח על התנהלות נכונה של מערך הכספים מול חשבונות הבנק השונים
  • ועוד….
המשיכו לקרוא...

בקרה על הנהלת חשבונות

הבעיות בהנהלת החשבונות מתחילות לצוף בעיקר לקראת סגירת הדוח הכספי השנתי, כפי שאמר לי אחד הלקוחות: "אני לא מבין על מה הנהלת חשבונות עבדו שנה שלמה אם יש בלאגן שלם בכל הסעיפים במאזן בוחן". ההשלכות של אי התאמות בכרטסות השונות, עלולות להשפיע הן על החלטות ניהוליות חשובות והן ביכולת לגייס אשראי מהותי במהלך השנה. 

ייעוץ עסקי חשוב שיכלול בקרה על הנהלת החשבונות בעסק לכל הפחות פעם בחודש. הבקרה תכלול היבטים של סעיפים מאזניים, כדוגמת: כרטסות ספקים, לקוחות, מלאי ובנקים. כמו כן בקרה על שלמות הדיווחים התוצאתיים (דוח רווח והפסד) ברמת ההכנסות וההוצאות השונות כולל הוצאות מימון. 

ככל שהעסק גדל החשיבות לבקרה על הנהלת החשבונות עולה שבעתיים!

המשיכו לקרוא...

מדיניות אשראי לקוחות וגבייה        

על דוח גיול חייבים שמעתם? דוח הגיול ("גיול" = גיל חוב) מאפשר להנהלת החברה לקבל מדדים להיקף חוב הלקוחות בכל זמן נתון וסיכויי הגבייה. ככל שגיל החוב גבוה יותר מממוצע תנאי התשלום בעסק, אזי סיכויי הגבייה נמוכים יותר וחוב זה עלול להיות מוגדר כחוב מסופק או אבוד. 

מרבית העסקים בישראל משמשים כבנק נוסף ללקוחותיהם במתן אשראי. כפי שהבנקים מנהלים את סיכוני מתן האשראי בין לקוח אחד לאחר, כך גם אתם כבעלי עסקים צריכים לנהוג עם לקוחותיכם. 

קיימות מערכות דירוג אשראי כדוגמת BDI ו-  D&B המאפשרות למנהלי העסק לקבל החלטה מבוססת נתונים על היקף האשראי ותנאיו לכל לקוח שעובדים איתו. אולם, הסתמכות בלבד על המערכות אינה מספיקה. עסק מקצועי יודע שגבייה טובה מתחילה בשלב חתימת ההסכם עם הלקוח, שכולל בין היתר את התייחסות לתנאי התשלום וכן חתימה על ערבות אישית ושטר חוב במקרים מסויימים. ייעוץ העסקי בשלב זה כולל הטמעת נהלים לתהליך גבייה מסודר, תוך קבלת סיוע מעורכי דין מסחריים בבניית נוסח להסכם משפטי שמותאם לעסק וטיב לקוחותיו.  

המשיכו לקרוא...

מאמרים בנושא ייעוץ עסקי כלכלי:

שיפור דירוג אשראי מהיר? שמרו מרחק!

רולטת מחירי הדלק בישראל

הדוב, השור, הבורסה ו(עליית) הריבית שביניהם

והזוכה בתואר הבנק הכי ידידותי לשנת 2021 הוא….

נשק יום הדין מול רוסיה

השקל הדיגיטלי VS ביטקוין?

לשפר את דירוג האשראי: מאחורי הקלעים של מאגר נתוני האשראי הגדול בישראל

יניב כהן
לוגו - רו"ח יניב כהן

בואו נדבר!