מימון יבוא ויצוא

יבואנים ויצואנים ישראלים, חווים על בסיס יומי את האתגרים התזרימיים והפערים בין ההוצאות הרבות להם הם נדרשים לשלם במזומן, לבין תקבולי ההכנסות הנהוגים בישראל של שוטף פלוס. כאחד שמלווה יבואנים ויצואנים רבים, אני יכול לומר בוודאות שאחד הנושאים העיקריים שמעסיק את מחשבתם רוב הזמן הוא: אם יהיה להם מספיק כסף לעסקאות שהם חתמו עליהן לפני מספר דקות.

בעבודתי השוטפת בגיוס מימון יבוא לחברות יבואניות גדולות ומימון יצוא לחברות יצרניות בישראל, אני נפגש עם בעלי עמדות מפתח באותן חברות שחיים כל יום על נס משמים שיהיה בסדר מבחינת מימון ורצים אחרי עסקאות, וישנם את אלו שהשכילו לעלות רמה אחת מעל כולם, ודואגים להגדיל ולהתאים את מסגרות מימון היבוא או מסגרות מימון היצוא שלהם בהתאם למאפייני הפעילות ולעסקאות המתוכננות.

מימון יבוא

בעקבות פערי עיתוי בין תשלומים לספקי חו"ל במזומן לבין קבלת תקבולים מלקוחות בתנאי תשלום של שוטף פלוס, קיימים מספר פתרונות מימון יבוא ייעודיות ליבואנים:

מסגרת בנקאית למימון יבוא פתוח

מסגרת מימון יבוא פתוח הנקראת גם מסגרת הלוואות יבוא, לרוב תהיה הכי זולה ואטרקטיבית מבין כל אפשרויות המימון האחרות. לכן, חשוב לפעול בחכמה ולבחור את הבנקים והסניפים המתאימים מבחינת סמכויות האשראי הנדרש להיקף פעילות היבוא. מסגרת יבוא פתוח ניתנת לתקופה של עד שנה, ומאפשרת הזרמת כסף לטובת עסקאות יבוא בפריסת החזר שנקבעה מראש במועד העמדת המסגרת. בהגשת בקשת אשראי מסודרת, ניתן להתאים מסגרות אשראי מוגדלות הכוללות תקופת גרייס עד הגעת הסחורות לארץ ולאחר מכן פריסת התשלומים בהתאם לקצב מכירת הסחורות החזוי. יבואנים רבים נוהגים למצות את מסגרת החח"ד עד תומה ורק לאחר מכן להשתמש במסגרת הלוואות יבוא שהוקצתה להם בבנק. הפספוס הגדול של אותם יבואנים, הוא תשלום שימוש בסוג מימון שעולה הרבה יותר (מסגרת חח"ד) לעומת מסגרת הלוואות יבוא. להרחבה מוזמנים לקרוא את המאמר בבלוג על מסגרת עו"ש או מסגרת הלוואות יבוא

מסגרת בנקאית למימון יבוא בשיטת אשראי דוקומנטרי (L/C)

אשראי דוקומנטרי הינה שיטת תשלום המספקת את ההגנה המרבית ליבואן ולספק כנגד בחו"ל. בשיטה זו בנק היבואן מוציא התחייבות בלתי חוזרת לבנק הספק לתשלום כנגד מסמכי משלוח, המאשרים כי הסחורה נשלחה והעסקה הושלמה על פי התנאים שהוגדרו מראש. בשיטה זו קיימת רמת ודאות גבוה יותר לבנק היבואן כי התשלום יגיע ליעדו כנגד הסחורה ותנאי ההזמנה שהוגדרו, מה שמאפשר להקטין את רמת הסיכון ולהגדיל את היקף מימון היבוא הנדרש. יש לקחת בחשבון ששיטה זו דורשת התעסקות בנקאית רבה יותר, ובהתאם לכך גם מתומחרת בעמלות נלוות, אולם כנגד מבטיחה שקט נפשי ליבואן, קבלת מימון יבוא גבוה יותר והקטנת סיכוני הונאות ועקיצות. להרחבה מוזמנים לקרוא בבלוג על שיטות תשלום בינלאומיות

הלוואות יבוא חוץ בנקאיות

שוק המימון החוץ בנקאי השתכלל בשנים האחרונות, ומאפשר הלוואות חוץ בנקאיות ייעודיות ליבואנים בריבית שנתית חד ספרתית. הלוואות היבוא ניתנות כנגד חשבונית רכישה (PO) או חשבונית מסחרית (CI), ואפילו כנגד כספים שהועברו כבר לחו"ל. ההבדל העיקרי בין גופי המימון החוץ בנקאים, הוא תיאבון הסיכון בהיקף מימון היבוא שהם נותנים. בעוד בחלק מהגופים ניתנות הלוואות חוץ בנקאיות בהיקף של עשרות עד מאות אלפי שקלים, בחלק אחר ניתנות הלוואות יבוא סולו בהיקף של מיליוני שקלים. קיימת חשיבות להכרת עלויות גופי המימון השונים, בכדי לחשב את כדאיות המימון ביחס לעסקאות היבוא.

הלוואות יבוא מהקרן בערבות המדינה

המדינה הכירה בעובדה כי אפשרויות המימון של יבואנים בישראל מוגבלות, לעומת הצורך הגדול בכסף מזומן. לכן, הקימה קרן הלוואות בערבות המדינה שמאפשרת לקבל הלוואות יבוא לתקופה של בין שנה לחמש שנים כולל חצי שנת גרייס, בהתאם לבקשת היבואן. היקף הלוואת יבוא בודדת עומד על עד חצי מיליון ש"ח ליבואן קטן שמחזור הכנסותיו הוא עד 6.25 מיליון ש"ח בשנה והלוואת יבוא של עד 8 מיליון ש"ח ליבואנים בינוניים וגדולים. להרחבה לחצו כאן.

מאמרים בנושא מימון יבוא ויצוא

והזוכה בתואר הבנק הכי ידידותי לשנת 2021 הוא….

לשפר את דירוג האשראי: מאחורי הקלעים של מאגר נתוני האשראי הגדול בישראל

גידור מט"ח – אופציות CALL / PUT

גידור מט"ח – עסקת פורוורד

הפרקטיקה בקניית ומכירת מט"ח ביבוא ויצוא

המדריך לשערי מט"ח – מה בין שער יציג לשער העברות והמחאות?

מבוא לשוק המט"ח בהגנות על עסקאות יבוא ויצוא

יניב כהן
לוגו - רו"ח יניב כהן

בואו נדבר!