מבוא לשוק המט"ח בהגנות על עסקאות יבוא ויצוא

רו"ח יניב כהן

שוק המסחר במט"ח (מטבע חוץ) הוא השוק עם הנפח הפיננסי הגדול ביותר בעולם, עם מחזור של מעל 5 מיליארד דולר ליום. השוק פעיל 24 שעות במסחר על פני שלושת היבשות: מיום ראשון בלילה (לפי שעון ישראל) של פתיחת המסחר ביום שני באוסטרליה וניו-זילנד, ועד סגירתו בליל שישי (שעון ישראל) עם סגירת המסחר בניו-יורק.

המסחר במטבע חוץ משמש לשתי מטרות עיקריות: לטובת מסחר בינלאומי בקניה ורכישה של סחורות ושירותים ולטובת עסקאות ספקולטיביות למטרות רווח. בשביל לסבר את האוזן, העסקאות הספקולטיביות הן אלו שנותנות את הטון בכל שוק המטבעות העולמי ומהווים מעל 90% מהמסחר במט"ח!

יבואנים ויצואנים נדרשים לקבל החלטות ברמה היומית האם וכיצד להגן על עסקאותיהן מפני ירידה בעקבות שינויים בשערי המטבע בו בוצעה העסקה (כדוגמת דולר/אירו ועוד). לקחת מימון ליבוא או ליצוא בכדי להריץ עסקה טובה זה חשוב, אבל לא פעם קורה שרווח של עסקה מסויימת נמחק בעקבות הפסד מ"הפרשי שער" וכל ההתאמצות הייתה לשווא. הבנה כיצד שוק המט"ח פועל, יכולה לסייע לכם היבואנים והיצואנים בחשיבה אסטרטגית פיננסית לסגירת עסקאות בינלאומיות בצורה הנכונה.

יתרונות מרכזיים בשוק המטבעות העולמי

מבין יתרונותיו הרבים של השוק, ניתן למנות חמישה יתרונות מרכזיים:

  1. נזילות – היקף המסחר במטבעות עומד על מעל 5 מיליארד דולר ליום, כך שבכל נקודת זמן ישנו גורם שמוכן למכור או לקנות מטבעות ובמיוחד במטבעות מובילים. כמעט ולא ניתן להשפיע על מחירי השוק וגם ניסיונות של בנקים שונים, גדולים ככל שיהיו, יכולים להביא לשינוי קטן ולזמן קצר, אבל לא מעבר לזה.
  2. רציפות המסחר – השוק פעיל 24 שעות ובמשך 6 ימים בשבוע, נתון אשר מאפשר זמן תגובה מהיר לכל שינוי עולמי בעל השפעה כלכלית.
  3. מינוף – בשונה משוק המניות המאפשר מינוף של 1 ל-2, בשוק המט"ח ניתן למנף 1 ל-100. מה שאומר שסוחר יכול להפקיד מצד אחד בטחונות בגובה של 2000$ ולפתוח עסקת מט"ח בגובה של 200,000$.
  4. עלויות עסקה נמוכות – בשוק המניות הסוחרים משלמים עמלות עבור כל פעולת קניה ומכירה, לעומת שוק המט"ח בו משלמים רק על מרווחי (spread) המחירים בין שער הקניה למכירה.
  5. אפשרות להרוויח בכל תנאי שוק – ניתן לרכוש מטבע מסויים אם הסוחר מאמין שערכו יעלה, ומאידך למכור את אותו מטבע אם הסוחר צופה כי מחירו יירד ולהרוויח בכל פעם מכיוון אחר. לדוגמא, סוחר ישראלי מאמין שהדולר יתחזק ולטובת כך מוכר שקלים וקונה דולרים, ככל שהדולר יתחזק, כך יגדיל הסוחר את רווחיו. בכיוון ההפוך, צופה כי הדולר ירד לעומת השקל ובעקבות כך מוכר דולרים וקונה שקלים וכך מרוויח מהתחזקותו של השקל לעומת ירידת הדולר.

שוק הפורקס (FOREX)

הפורקס הוא קיצור מונח באנגלית של צמד מילים Foreign Exchange שמשמעו "מטבע חוץ". רעיון המסחר בפורקס פשוט בבסיסו מנקודת מבטו של הסוחר שמעריך האם ערכו של מטבע מסוים יעלה או ירד לעומת מטבע אחר, ובהתאם לכך מבצע על צמדי המטבע עסקת רכישה/קניה.

לפני מספר שנים, המסחר בשוק הפורקס קיבל תדמית שלילית ורושם של הימורים בעקבות הקמתן של חברות פורקס שהציגו ללקוחותיהם הפוטנציאליים מצגי שווא על רווחיים דמיוניים, תוך הפעלת זירות מסחר פרטיות שאינן היו קשורות למסחר האמיתי, כך שהלקוח לרוב הפסיד לטובת חברת הפורקס. כיום, הרשות לניירות ערך מפקחת על התחום, בכך שמתנה את פעילות חברות הפורקס ברישיון מותאם.

כמובן, שיש לקחת בחשבון שלמרות ההכשר שקיבלו מספר חברות ישראליות בתחום, עדיין המסחר במטבע חוץ הוא ברמת סיכון גבוהה בהשוואה לאפיקי מסחר אחרים.

גורמי ההשפעה במסחר במט"ח

זילות שוק המט"ח וזמינות המסחר כמעט בכל ימות השבוע 24 שעות, מאפשרות לסוחרים להגיב במהירות על כל שינוי שקורה. התנודות במסחר נגרמות משינויים מאקרו עולמיים, כדוגמת: מלחמות, עסקאות ענק, הסכמי שלום, מגפות כדוגמת הקורונה וכן משינויים פנימיים, כדוגמת: אינפלציה, ספקולציות, היצע מול ביקוש ועוד. כולנו שמענו על צלילת ערכה של הלירה הטורקית ב-500% לעומת הדולר במהלך השנים האחרונות, עד כדי כך שחלק מסוחרי המתכות החלו להתיך מטבעות ולמוכרן כחומרי גלם. מבין הסיבות לפיחות המואץ בשנתיים האחרונות, מונים מספר מומחים את מגפת הקורונה וכניסתם של אלפי פליטים חסרי כל לטורקיה.

שוק המט"ח מורכב מידי לתחזיות מדויקות ונסמך על חכמה של בדיעבד. כפי שכבר הבנתם, נתון זה לא מונע מהספקולנטים לתדלק את השוק מידי יום ולתפוס נתח של 90% מהמסחר במטבע החוץ.

השחקנים המרכזיים בשוק המט"ח

  1. משקיעים (ספקולנטים) – מעל ל-90% מהעסקאות בשוקי המטבעות העולמי הינן ספקולטיביות של משקיעים לטובת גריפת רווח. אין לאותם משקיעים עניין לרכוש מטבע לטובת שימוש בו, אלא להרוויח מהתנודות וההפרשים בין מחיר הקניה למכירה. מרבית המשקיעים פועלים על בסיס יומי ("מסחר יומי"), מה שמגדיל את מחזורי המסחר והתנודתיות בהשוואה לשוק המניות והאג"ח.
  2. סוחרים (traders) – עסקים כדוגמת יבואנים ויצואנים המבצעים עסקאות בין מדינות, נדרשים לבצע המרות כספים לטובת ביצוע העסקאות.
  3. עושי שוק (Market Makers) – מדובר על בנקים וברוקרים המהווים זירות למסחר הבינלאומי במטבעות. עושי השוק מחוייבים לצטט שערי קניה ומכירה תוך כיבוד עשיית העסקה בשערים שצוטטו. עיקר הכנסתם של עושי השוק נובעת מהמרווח בין שער הקניה למכירה.
  4. בנקים מרכזיים – הבנק המרכזי בכל מדינה יכול להשפיע על שוק המט"ח על ידי קביעת שער הריבית והתערבות ישירה בשוק המט"ח. עליית ריבית במדינה, מובילה לכניסת כסף זר של משקיעים לרכישת אג"ח ומחזקת את המטבע המקומי. כמו כן, רכישת מטבע מסויים בכמות גדולה על ידי הבנק המרכזי משפיע על ערכו. חשוב להדגיש כי התערבותם של הבנקים המרכזיים בשוק המט"ח מורגשת לזמן קצר, אולם בראייה רחבה אין להם באמת השפעה מהותית.

צמדי מטבעות וסיווגם

עסקאות בשוק הפורקס כרוכות בקניה ומכירה של צמדי מטבעות אחד כנגד השני, כאשר יש את המטבע העיקרי שיופיע ראשון והמטבע המשני שיופיע אחריו. לדוגמא, שער "הדולר-שקל" עומד על 3.17, בצמד זה הדולר הוא המטבע העיקרי והשקל הוא המשני, כך שכל דולר אחד שווה ל-3.17 שקלים בהסתכלות פשוטה.

בשוק מקובל לראות את השערים עם שני מחירים: מחיר קניה (bid) ומחיר המכירה (ask). ההפרש בין מחיר הקניה למכירה הינו המרווח (spread), המהווה את עלות העסקה. ציטוט שער החליפין כולל ארבע ספרות אחרי מהנקודה העשרונית, והמרווח בשערים נמדד בפיפסים. אם נמשיך בדוגמא לעיל ונדייק יותר, אזי שער הדולר-שקל עומד על 2 מחירים 3.1681 / 3.1675, כאשר המחיר המצוטט משמאל הוא מחיר הקניה ומימין המכירה, המרווח ביניהם עומד על 6 פיפסים בלבד.

הבנקים המרכזיים קבעו מספר צמדי מטבעות עיקריים, לטובת יצירת שפה אחידה בין השחקנים השונים. המטבעות העיקריים מייצגים מעל ל-75% מהמסחר בשוק, מה שמקנה נזילות גבוהה והפרשים נמוכים באופן יחסי בינם לבין זוג מטבעות אחרים. ניתן למצוא מבין הצמדים את המטבעות הבאים: דולר אמריקאי/יין יפני, אירו/דולר אמריקאי, לירה שטרלינג/דולר אמריקאי ועוד. בנוסף, קיימים צמדי מטבעות משניים שאינם כוללים את הדולר האמריקאי, אולם אחד מבין שני המטבעות הוא מטבע עולמי עיקרי, כגון: אירו, יין יפני ולירה שטרלינג.

סוגי עסקאות במט"ח

הכלים שמשמשים את השחקנים לטובת פעילות המסחר הינם חוזי קניה ומכירה מסוגים שונים. קיימים מספר חוזים מוכרים, כדוגמת:

  • חוזה ספוט (SPOT) – קניה ומכירת מטבע זר מיידית במחירו הנוכחי. יש להדגיש כי הגדרת "מיידי" במסחר בין עושי השוק הוא 2 ימי עסקים, כך שהמחיר המיידי שמקבל לקוח הקצה משכלל בתוכו מרכיבי ריבית על הקדמת העסקה לעכשיו.
  • חוזה פורוורד (FORWARD) – קניה ומכירת מטבע זר במועד כלשהוא בעתיד המאפשר הגנה מפני תנודות בשערי החליפין. בחישוב קביעת מחיר המטבע, נלקחים בחשבון הפרשי הריביות.

קיימות עסקאות נוספות ומורכבות יותר, ומומלץ להעזר במומחים של חדר המסחר איתו אתם מבצעים את עסקאות ההגנה.

אין לראות במאמר ובתוכנו משום שיווק ו/או ייעוץ השקעות או הגנה על עסקאות בינלאומיות או תחליף לכזה. מומלץ להעזר באנשי מקצוע מהתחום.

תרצו לשתף את המאמר הלאה?

וואטסאפ
פייסבוק
טוויטר
לינקדין
דוא"ל
הדפסה
יניב כהן
לוגו - רו"ח יניב כהן

בואו נדבר!