המדריך לשערי מט"ח – מה בין שער יציג לשער העברות והמחאות?

רו"ח יניב כהן

מחזור המסחר במטבע חוץ עומד על מעל ל-5 מיליארד דולר ביום. מדובר על שוק עם הנפח הפיננסי הגדול ביותר בעולם. השוק פעיל 24 שעות במסחר על פני שלושת היבשות: מיום ראשון בלילה (לפי שעון ישראל) של פתיחת המסחר ביום שני באוסטרליה וניו-זילנד, ועד סגירתו בליל שישי (שעון ישראל) עם סגירת המסחר בניו-יורק.

במבוא לשוק המט"ח הזכרתי כי המסחר במט"ח משמש לטובת שתי מטרות עיקריות: מסחר בינלאומי לתשלום או קבלה על סחורות ושירותים ולטובת עסקאות ספקולטיביות למטרות רווח שמהווה מעל ל-90% מהמסחר בשוק זה.

בין אם אתם יבואנים, יצואנים, משקיעים או מתעניינים, עליכם להכיר את סוגי שערי המט"ח השונים וכיצד הם באים לידי ביטוי בחיי היום יום הפרטיים והעסקיים.

שער יציג (Exchange rate)

השער היציג נקבע על ידי בנק ישראל והוא משקף את המחיר בשקלים לכל יחידה של מטבע חוץ. שער זה מפורסם קצת אחרי השעה 15:15 ביום רגיל (12:15 בימי שישי, חול המועד וערבי חג) ומבוסס על ממוצע שערי הקנייה והמכירה שמפרסמים הבנקים בישראל ורחבי העולם.

השער מחושב פעם אחת ביום על בסיס דגימה ברגע אקראי של שערי החליפין, שמפרסמים הבנקים בין השעות 13:15 ל-15:15 ביום עסקים רגיל ובין השעות 10:15 ל-12:15 בימי שישי, חול המועד וערבי חגים. לדברי בנק ישראל, השער מחושב על בסיס שערי האמצע ומנטרל שערים שחרגו מהממוצע ביותר משתי סטיות תקן. כאשר בנק ישראל מזהה כי החישוב אינו משקף את השערים ששררו בשוק באותו יום, הוא משאיר לעצמו מקום לקבוע את השער על פי שיקול דעתו.

יש לדעת כי השער היציג למטבע מסוים אינו זהה בהכרח לאחד משערי החליפין שעשויים להיות לאותו מטבע, כדוגמת: שער העברות והמחאות, שערי קנייה ומכירה של שטרי כסף ושערים בין בנקאיים. בנוסף, בנק ישראל מדגיש בפרסומיו כי לשערים היציגים שהוא מפרסם אין מעמד רשמי מחייב על פי דין.

אם כן, למה בכלל משמש השער היציג?

עיקר השימוש בשער היציג הוא לטובת שערוכים, חוזים ועסקאות בין צדדים שהסכימו ביניהם כי השער היציג שמפרסם בנק ישראל הוא המייצג.

שער יציג. קרדיט: אתר בנק ישראל

שער רציף

לעומת השער היציג שמשקף את הממוצע היומי ומפורסם פעם אחת ביום, נמצא השער הרציף שנקבע במסחר הבין בנקאי לאורך כל שעות המסחר לפי היקפי הביקוש וההיצע בחדרי העסקאות. בימים שאין מסחר, השער הרציף שמפורסם הוא השער שנעל את המסחר באותו יום.

שער רציף. קרדיט: אתר Bizportal

שער העברות והמחאות

לעומת השערים הקודמים, שער חליפין זה משמש לביצוע עסקאות בין צדדים. השער אינו מבוסס על העברת כסף מזומן, אלא על העברת המחאות (שיקים) או העברות בנקאיות של סכומי כסף במטבע חוץ בין צד אחד לשני. השער מפורסם באתרי הבנקים וגופים פיננסיים.

שער מזומן (שטרי כסף)

שער זה משמש גם לביצוע עסקאות בין שני צדדים, כאשר הוא מבוסס על פעולות בכסף מזומן במטבע חוץ כדוגמת משיכה או הפקדת מט"ח בחשבון. שער מזומן לרוב גבוה יותר משער העברות והמחאות, ובנוסף ישנן עמלות המרה והפרשי שער בין גובה שער העברות והמחאות לשער מזומן.

שערי מט"ח. קרדיט: אתר בנק לאומי

אחרי שלמדנו על סוגי השערים השונים, מוזמנים לקרוא על הפרקטיקה בתהליך קנית ומכירת מט"ח, משמעות הפיפסים וגם על שער Spot.


אין לראות במאמר ובתוכנו משום שיווק ו/או ייעוץ השקעות או הגנה על עסקאות בינלאומיות או תחליף לכזה. מומלץ להעזר באנשי מקצוע מהתחום.

תרצו לשתף את המאמר הלאה?

וואטסאפ
פייסבוק
טוויטר
לינקדין
דוא"ל
הדפסה
יניב כהן
לוגו - רו"ח יניב כהן

בואו נדבר!