גידור מט"ח – אופציות CALL / PUT

רו"ח יניב כהן

במציאות תחרותית משתנה, בה התנודתיות בשערי מט"ח היא גבוהה ובמיוחד לאור השפעות ספקולטיביות בשוק המט"ח העולמי, פעולות הגנה של יבואנים ויצואנים על עסקאותיהם חשובה ביותר. פעולות ההגנה למי שמשתמש לא מעט במסחר העולמי וחשוף לתנודתיות שערי המטבעות השונים, מסייעות הן על רווחיות העסקה, הגנה על שווים של הנכסים הפיננסיים, תזרימי המזומנים ועוד פעולות עסקיות.

עסקאות ההגנה במט"ח הנפוצות ביותר הינן עסקאות פורוורד ואופציות מט"ח כדוגמת אופציות CALL ו-PUT. יש לקחת בחשבון כי למרות שכותרת הטור מדברת על גידור והגנה, מדובר בכל זאת בהתעסקות בנכסים פיננסיים ואופציות הנתונים לתנודות ושינויים של גורמים רבים ושונים. לכן, ככל שטווח העסקה רחוק יותר, רמת אי הוודאות עולה ואיתה רמת הסיכון לביצוע עסקת הגידור. לכן, מומלץ להיעזר באנשי מקצוע מהתחום, ובין היתר באנשי המקצוע מחדרי המסחר בבנקים השונים לפני שמקבלים החלטה על פעולת הגנה כזאת או אחרת.

אופציות מט"ח CALL / PUT

אופציות הינן מכשיר פיננסי המקנות לרוכש את הזכות למכור או לקנות מטבע בשער, בסכום ולתאריך קבועים מראש. קיימות שני סוגי אופציות מוכרות:

  1. אופציית CALL – אופציה המקנה זכות לרכישת מטבע.
  2. אופציית PUT – אופציה המקנה זכות למכירת מטבע.

רוכש האופציה הוא בעל זכות הבחירה אם לממש את האופציה או לא, כאשר כותב האופציה מחוייב לבצע את העסקה באם הרוכש יחליט לממש את זכותו. כמובן, שעל קבלת הזכות קיימת פרמיה (תשלום) אותו משלם הרוכש לכותב האופציה, כאשר אותה פרמיה הינה חד פעמית ובלתי חוזרת.

מכיוון שקיימות לא מעט אפשרויות לאופציות שונות ושילובן, בחרתי להמחיש את הגידור במט"ח באמצעות דוגמא לאופציית CALL פשוטה הידועה בשם אופציית "ונילה" (לעומת אופציות אקזוטיות שיותר מורכבות): דניאל הוא יבואן של מותג אופניים חשמליות ידוע מגרמניה. דניאל רכש מכולת אופניים חשמליות מהספק הגרמני בהיקף של חצי מיליון אירו, כאשר שער האירו/ש"ח עומד על 3.55. מועד התשלום נקבע לעוד חודשיים, כאשר המכולה תצא לכיוון ישראל. דניאל מעוניין לשמור על הרווחיות בין מחיר הקנייה הנוכחי לבין מחיר המכירה בארץ ללקוחות הקצה שקונים בשקלים. לפיכך, דניאל בחר לגדר את עצמו מפני עליית שער החליפין של האירו על ידי קניית אופציית CALL  בסכום של חצי מיליון אירו (נכס הבסיס), לתקופה של 2 חודשים ובמחיר מימוש של 3.55. רכישת האופציה (פרמיה) עולה לדניאל 0.4% מסך נכס הבסיס, כלומר 2,000 אירו. במידה ושער החליפין במועד פקיעת האופציה יהיה נמוך מ-3.55, דניאל יבחר לא לממש את האופציה ולקנות במחיר השוק. לעומת זאת, במידה ובמועד הפקיעה שער החליפין יהיה גבוה יותר, אזי דניאל יעדיף כן לממש את האופציה ולרכוש אירו בשער נמוך יותר.

גם כאן, בדומה לעסקת פורוורד קיימת אפשרות של אופציית הפרשים (NDF), בה אין העברה ממשית של מטבעות, אלא תשלום של הפרשי שערים.

בהזדמנות זו אני מציין שוב, כי קיימות לא מעט אפשרויות ותמהילים שונים לגידורים והגנות ומכיוון שמדובר בנושאים לא פשוטים עם לא מעט סיכונים, מומלץ להיעזר באנשי מקצוע מהתחום.

בהצלחה רבה!

תרצו לשתף את המאמר הלאה?

וואטסאפ
פייסבוק
טוויטר
לינקדין
דוא"ל
הדפסה
יניב כהן
לוגו - רו"ח יניב כהן

בואו נדבר!