צמצום השימוש במזומן ל-6,000 ש"ח בלבד!

רו"ח יניב כהן

היקף ההון השחור במדינת ישראל מוערך בכ-20% מהתוצר הלאומי, והתוצאה אובדן הכנסות למדינה של עשרות מיליארדי שקלים בשנה. בשנים האחרונות, גיבשה רשות המיסים תוכנית אסטרטגית לצמצום ההון השחור. התוכנית כוללת הגברת אכיפה כדוגמת פשיטות על עסקים לבדיקת רישום הכנסות וכן פעולות מניעה כדוגמת חקיקה.

במהלך סקירה בפני ועדת הכספים בחודש יוני האחרון (2021), הציג מנהל רשות המיסים, ערן יעקב, את המאבק של הרשות בהון השחור: "הדרך להתמודד בצורה טובה היא באמצעות מניעה. אם נקדיש את כל כולנו לעולם המניעה, נוכל להתמודד היטב עם ההון השחור, להיות בקרות העסקה ולמנוע אותה, וזה אומר טכנולוגיה, טכנולוגיה, טכנולוגיה. יש לנו אסטרטגיה איך לטפל בזה, אנחנו מקווים שבאמצעות שינוי חקיקה מינורית, ויכולת שקיימת שאנחנו מנסים להביא לעצמנו." בנוסף, ציין את ההבדל בין ישראל לארה"ב ומדינות נוספות שלהן קיימות חקיקה ואמצעי הרתעה טובים יותר, לעומת ישראל שחסרים בה כלים חקיקתיים מספיקים וקנסות משמעותיים.

הנחת היסוד לגודלו של ההון השחור, מתבססת על השימוש במזומן והיכולת להעלים הכנסות מעסקאות שמתבצעות באמצעות אמצעי תשלום זה. נכון לומר כי תקופת הקורונה הגדילה את השימוש במזומן בעקבות אי הודאות ששררה במשק, אולם גם אם ננטרל את התקופה הבעייתית עדיין היקף השימוש במזומן עולה בכל שנה ושנה. בעקבות כך, אושרו בכנסת תקנות נוספות בחוק לצמצום השימוש במזומן.

החוק לצמצום השימוש במזומן

החוק לצמצום השימוש במזומן החל בשנת 2019, כאשר סעיפי החוק מגדירים את היקפי השימוש במזומן המותרים בעסקאות בין עסקים, פרטיים ותיירים וכן ענישה למי שיפר את החוק. במהלך חודש אוקטובר האחרון (2021), אישרה ועדת החוקה של הכנסת את הצו של שר האוצר להפחתת תקרת הסכומים בשימוש במזומן, כך שהחל מה-1 לאוגוסט 2022 הסכום המירבי שיותר לתשלום אצל עוסק יעמוד על 6,000 ש"ח במקום 11,000 ש"ח, ובין אנשים פרטיים יעמוד על 15,000 ש"ח במקום 50,000 ש"ח למעט ברכישת רכב על ידי אדם פרטי.

בנוסף, הוועדה אישרה גם תקנות אכיפה וענישה מורחבים כולל הטלת קנסות מנהליים. מדובר בקנסות שיחושבו במדרגות לפי אחוז מסכום ההפרה וככל שההפרה שבוצעה גבוהה יותר, כך אחוז הקנס גבוה יותר. לדוגמה, הפרה של תשלום במזומן של עד 25 אלף ש"ח, תגרור קנס בשיעור של 10% על החלק שהיה אסור להיות משולם במזומן. מדרגה שניה הקנס מהווה 15% על עסקאות במזומן של בין 25 ל-50 אלף ש"ח, ו-20% על עסקאות מעל 50 אלף ש"ח. למשל, במקרה בו בוצעה עסקה על סך של 40,000 ש"ח מתוכה שולם במזומן 27,000 ש"ח. סכום ההפרה הוא 23,000 ש"ח [27,000 הסכום ששולם במזומן פחות 4,000: הנמוך מבין 6,000 (החל מאוגוסט 2022)  או 10% מסכום העסקה: 40,000*10%). סכום הקנס יעמוד על 2,300 ש"ח המהווים 10% מההפרה. מוזמנים להשתמש בסימולטור חוק המזומן באתר של רשות המיסים לחישובים נוספים. עוד הוחלט בוועדה, כי במהלך השנתיים הראשונות לתחולת החוק עד אוגוסט 2024 תוטל התראה בשל הפרה ראשונה, כאשר הקנס יוטל החל מהפרה שניה ואילך.

שאלות ותשובות של רשות המיסים על מסגרת חוק הגבלת המזומן

מהן ההגבלות על השימוש בקבלה או הבאת מתנה במזומן?

הגבלות החוק חלות הן על עסק והן על האדם הפרטי. הנותן או מקבל מתנה עד לסכום של 50,000 ש"ח (15,000 ש"ח החל מה-1 לאוגוסט) אין לו הגבלה על קבלה או תשלום במזומן.

האם ההגבלות במזומן חלות בין קרובי משפחה?

ההגבלות על השימוש במזומן לא חלות בין קרובי משפחה, למעט על תשלום במזומן לקרוב משפחה עבור שכר עבודה. קרוב משפחה הוא: בן זוג, הורה, בן, בת, אח, אחות וילדיהם, נכד או נכדה ובני זוג של כל אחד מאלה וכן כל אדם אחר הסמוך על שולחנו.

מהן ההגבלות לגבי עובדים שמקבלים את שכרם במזומן?

עסק או אדם פרטי המשלם או מקבל שכר עבודה עד לסכום של 11,000 ש"ח (6,000 החל מה-1 לאוגוסט 2022) אין לו הגבלה על קבלה או תשלום במזומן. כששכר העבודה גבוה מסכום זה, חל איסור לשלם ולקבל באמצעות מזומן, החל מהשקל הראשון.

אני נוהג לתרום במזומן לבית הכנסת שהוא עמותה, האם חלות עלי הגבלות?

עמותה או מלכ"ר מוגדרים כ"עוסק" על פי החוק וחלות לגביהם כל ההגבלות. לכן, עסק או אדם פרטי יכול לתת או לקבל תרומה במזומן עד לסך של 11,000 ש"ח (6,000 ש"ח החל מה-1 לאוגוסט 2022). בתרומה מעל סכום זה העוסק או האדם הפרטי יכולים לשלם או לקבל במזומן רק עד 10% מסכום התרומה או 11,000 (6,000 החל מה-1 לאוגוסט 2022), לפי הנמוך.

האם הפקדת מזומן בתמורה לעסקה ישירות לחשבון הבנק מותרת?

הפקדת מזומן המהווה תמורה עבור מכירת נכס או מתן שירות, או הניתנת במסגרת הלוואה, מתנה, תרומה או שכר עבודה, כמוה כ"תשלום במזומן", עליו חלות המגבלות הקבועות בחוק. האמור לגבי הפקדת מזומן, נכון גם לגבי כל העברת מזומן אחרת (לדוגמה – באמצעות שליח/צד ג').

האם ניתן להעביר מתנות שהתקבלו במהלך אירוע שמחה (כגון חתונה) לבעל האולם כתשלום עבור האירוע?

אם העסקה מעל 11,000 ש"ח (6,000 החל מה-1 לאוגוסט 2022), אסור לשלם במזומן מעל 10% מסכום העסקה או 11,000 ש"ח, לפי הנמוך. לעניין הסבת שיקים שהתקבלו על ידי בעל השמחה, מותר להסב את השיק, וזאת בתנאי שפרטי המסב (שם ות"ז) רשומים בגב השיק, אם מדובר בשיק מוסב מעל 10,000 ש"ח לא ניתן להסב בשנית.

מהו גובה העסקה בתשלום דמי שכירות כאשר התשלום משולם לפי חודש או רבעון?

החוק קובע בהגדרת "מחיר עסקה" כי במכר של זכות שכירות שהתמורה משולמת מעת לעת, יראו כל תשלום שיש לשלם כפי שנקבע בחוזה, כמחיר העסקה. לדוגמא, במידה ונקבע כי תשלום שכירות חודשי יעמוד על 5 אלף ש"ח, וישולם כל שלושה חודשים, אזי מחיר העסקה יעמוד על 15 אלף ש"ח במועד התשלום ויצטרך להיבחן במסגרת מגבלות החוק במידה ומשולם במזומן. רשות המיסים מתריעה כי יש לשים לב שפיצול מלאכותי של שכירות במטרה להתחמק ממגבלת הוראות החוק, ייחשב כמעשה מרמה אשר על ביצועו מוטל עונש מאסר.

האם החוק חל אם חזרו ללקוח שיקים והוא רוצה לשלם במזומן?

תשלומים במזומן תמורת שיקים שחזרו, נחשבים כתשלום במזומן עבור העסקה המקורית בגינה ניתנו השיקים ובהתאם לכך בוחנים האם החוק חל או לא. לדוגמא, עסק מוכר ללקוח פינת ישיבה ב- 5,000 ש"ח ולאחר חודשיים מוכר לאותו לקוח מקרר ב- 6,000 ש"ח והתשלום מבוצע בשיקים. במידה והשיקים חזרו והלקוח מבקש לשלם במזומן את כל הסכום (11,000 ש"ח), ניתן לשלם את כל התשלום במזומן כיוון שהחוק אינו חל. כל אחת מהעסקאות הינה בסכום של עד 11,000 ש"ח (6,000 החל מה-1 לאוגוסט 2022).
לעומת זאת, במקרה בו עסק מכר ללקוח מוצר ב- 20,000 ש"ח והלקוח משלם ב 5 שיקים, על סך 4,000 ש"ח כל אחד, אם אחד השיקים חזר והלקוח מבקש לשלם את הסכום במזומן, הרי שניתן לשלם במזומן עד 2,000 ש"ח בלבד (10% מסכום העסקה).

מה ההגבלה של עסקים לקבלת מזומן מתיירים?

ההגבלות על תיירים, זהות להגבלות  על אנשים פרטיים, חוץ מעסקה בה תיירים רוכשים מעוסקים: עד לסכום של 55,000 ש"ח (40,000 החל מה-1 לאוגוסט 2022), תיירים אינם מוגבלים לגבי תשלום במזומן לעוסקים. בעסקה מעל סכום זה, התיירים יכולים לשלם במזומן לעוסקים, רק עד 10% ממחיר העסקה או 55,000 ש"ח (40,000 ש"ח החל מה-1 לאוגוסט 2022), לפי הנמוך בהם.

מה ההגבלה לגבי השימוש בשיקים והסבתם במסגרת החוק?

ההגבלות חלות על שקים עבור: עסקה, שכר עבודה, תרומה, הלוואה, מתנה.
עסק (במסגרת עסקו) יכול לקבל או לתת שקים, בכל סכום, רק כאשר שם מקבל התשלום נקוב בשיק כנפרע או כנסב. בנוסף, יכול להסב שיק או לקבל שיק מוסב, רק אם שמו ומספר תעודת זהותו של המסב נקובים בשיק. ההגבלות הללו חלות לגבי כל סכום של שיק.
לגבי אדם פרטי, יכול לקבל תשלום בשיק מעל 5,000 ש"ח רק כאשר שמו נקוב בשיק כמקבל או כנסב. כמו כן, יכול לשלם בשיק מעל 5,000 ש"ח לאדם פרטי רק כאשר שם מקבל התשלום נקוב כנפרע או כנסב, לעומת אם משלם לעסק שם נדרש לרשום על השיק את שם העוסק כנפרע או כנסב בכל סכום שהוא.
יש לדעת כי מותר להסב שקים ולקבל שקים מוסבים בתנאי ששם ומספר תעודת הזהות של המסב נקובים בשיק. כמו כן, בשיק מעל 10,000 ש"ח מותר להסב רק פעם אחת בלבד.

מוזמנים להשתמש בסימולטור חוק המזומן באתר של רשות המיסים לחישובים נוספים.

המאמר והמידע המופיע בו אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ו/או לכל ייעוץ מסוג שהוא.

תרצו לשתף את המאמר הלאה?

וואטסאפ
פייסבוק
טוויטר
לינקדין
דוא"ל
הדפסה
יניב כהן
לוגו - רו"ח יניב כהן

בואו נדבר!